1 April 1945
Aart Albert Homburg, geboren 12 juni 1917 in IJmuiden, begon zijn militaire loopbaan als dienstplichtige op 31 maart 1938. Tijdens de meidagen van 1940 vocht hij tegen de Duitse invallers. Op 25 mei van dat jaar werd hij in de rang van vaandrig naar huis gestuurd. Met de sterke wil de vijand te verdrijven ontsnapte Ab Homburg met een gestolen klein bootje met een paar compagnons naar Engeland. Bij aankomst werd hij opgeleid tot spion. Op 6 september werd hij, samen met Cor Sporre, gedropt boven Noord-Brabant. Omdat hij kiespijn kreeg richtte hij zich tot een oud-studiegenoot die tandarts was. Deze heeft hem verraden en zo belandde Ab Homburg op 6 oktober in het Oranje Hotel in Scheveningen. Zonder enige vorm van proces zou hij worden geëxecuteerd. Echter vlak voordien wist hij zich op 26 oktober te bevrijden door een tralie los te wrikken met een lepel. Op 16 februari 1942 wist hij met een paar kameraden op een schip Engeland weer te bereiken. Alleen de kapitein wist van de 3 verstekelingen.
Ab Homburg volgde een vliegersopleiding en sloot zich aan bij het 322 “Dutch” squadron. Ab Homburg steeg 1 april op vanaf Schijndel. Hij zou de laatste vlieger van het 322 squadron zijn die voor de bevrijding op 5 mei het leven liet. Hij maakte 411 vluchten en had in totaal 556 uur gevlogen.
Tijdelijk graf
Hij werd, mogelijk door het verzet, onder zijn schuilnaam ‘Harvey’, provisorisch begraven nabij boerderij van Santen aan de Arkmansweg B3 in Azelo, vlak bij de crash site. Daar werden op zaterdag 25 augustus 1945, in het bijzijn van familie, burgemeester en inwoners van Ambt-Delden, zijn stoffelijke resten opgegraven. De kist, bedekt met de Nederlandse vlag en bloemen, werd op oud-Twentse wijze op een met twee zwarte paarden bespannen boerenwagen geplaatst. ‘Appie’, zoals hij door zijn kameraden van het 322 Squadron werd genoemd, werd na een afscheidsceremonie overgebracht naar IJmuiden om daar op 28 augustus op begraafplaats Driehuis Westerveld te worden bijgezet. Later is hij overgeplaatst naar de Gemeentelijke begraafplaats Duinhof te IJmuiden. De stad eert Aart Albert Homburg met een straatnaam.
Onderscheidingen
Omdat hij twee keer bezet gebied is ontvlucht heeft Homburg twee keer, in 1943 en postuum in 1952, het Bronzen Kruis gekregen, dat later werd omgezet in een Bronzen Leeuw. Een Nederlandse dapperheidsonderscheiding voor moed, plichtsbetrachting en bewonderenswaardig optreden tijdens luchtacties.
Dossierfoto van de gevangenis.
Prinses Juliana bezoekt 322 Squadron op RAF-basis Deanland op 26 september 1944, naast haar Ab Homburg.
Res.1e luitenant A.A. Homburg. Ab Homburg was getrouwd met Pamela Boreman. Vlak voordat hij zich aansloot bij het 322 “Dutch” squadron werd hun zoon Clive geboren.
Groepsfoto 322e squadron, december 1944, Ab Homburg is rood omcirkeld.
Ceremonie opgraving stoffelijke resten Ab Homburg in Azelo op 25 augustus 1945.
Bronnen:
Onvergetelijke oorlogsverhalen, 2015, p. 100-103.
Ab Homburg vergeten soldaat van oranje. Johan Graas, 2020.
Oorlogsbronnen over Ab Homburg.